Marielle in Bn de Stem

Jonge journalisten op pad voor eigen blad 
door Ine Kleemans

Woensdag 2 mei 2007 – BREDA – Zoveel pers; zelfs een beroemdheid als Mariëlle Bastiaansen raakt daar nog van onder de indruk.

In een speeltuin aan de Galderseweg staat op een zonnige middag de hele redactie van het nieuwe jongerenmagazine Chatime te dringen om dé quote van een echte ster op te tekenen. Het interview is één van de vele opdrachten voor de makers van de Bredase kinderkrant. Ze vragen Bastiaansen het hemd van het lijf; over mode, haar tv-programma en het ijsdansen. Als ze tenslotte nog een handtekening en op de foto willen, vallen ze even uit hun rol.

De komende weken hebben de 25 redactieleden, in de leeftijd van acht tot twaalf jaar, hun handen vol aan het eerste nummer dat in juni verschijnt.

,,Chatime moet zoveel mogelijk jongeren van allerlei achtergronden met elkaar in contact brengen”, zegt initiatiefneemster Lidia van Hooijdonk (44). ,,De redactie bestaat daarom uit een wisselend gezelschap. Hoewel ze allemaal in de regio Breda wonen, weten de kinderen vaak zo weinig over elkaars manier van leven. Door reportages te maken kunnen ze van elkaar leren.”

Twee jaar terug was Van Hooijdonk betrokken bij de tijdelijke kinderkrant in de wijk Westeinde. Vanwege dit succes wilde ze ook zoiets voor heel Breda opzetten. Schrijven is haar passie en als receptioniste bij Vertizontaal weet ze als geen ander hoe belangrijk het bevorderen van integratie is. In de aanloop naar het eerste nummer steekt ze er al haar vrije tijd in. Begin mei hoort ze of de subsidie van het Fonds Maatschappelijke Ondersteuning (FMO) wordt toegewezen, maar ze kon niet langer wachten. ,,Er zit al te veel voorbereidend werk in en ik kan al die kids toch niet teleurstellen”, vertelt zet. ,,Desnoods steek ik er mijn vakantiegeld in.”

,,Chatime is een hip blad vóór en dóór kinderen, dat ook hun belevingswereld moet vergroten”, zegt Van Hooijdonk. ,,Ze weten vaak helemaal niet wat er allemaal bij hen in de buurt te doen is.”

Het thema van het eerste nummer is ‘zomer’. Tijdens de redactievergadering vorige week in buurthuis Scheldestraat zijn de plannen gemaakt en nu zijn ze op pad voor hun verhalen. ,,Zo zijn we al een kijkje gaan nemen in het dierenasiel. Op 12 mei gaan we de stad in om leeftijdsgenoten te interviewen over hun reisplannen en vakantieliefdes”, verklapt Van Hooijdonk.

De full-colour kinderkrant krijgt een oplage van 13.500 exemplaren, verschijnt vier keer per jaar en wordt verspreid via scholen en bibliotheken. Vanaf september heeft Chatime een website en als het aan de oprichtster ligt, krijgt het magazine ook een landelijk vervolg.
– Kinderen die willen meewerken aan de kinderkrant kunnen dit doorgeven op chatime@planet.nl.