Interview Mitra

 

Wijnproeven met Mariëlle Bastiaansen

‘Ik kies een wijn vaak op uiterlijk’

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Phuong Do
Visagie: Franky Kneefel
Wijnproeverij: Jacarrino Dost

‘Ik ben wel van het naborrelen. De hele dag hard werken en dan afspreken in een restaurant of café’ ‘Ik kan heel erg blij worden van een goede wijn’

Een wijnkenner wil ze zichzelf niet noemen, maar een liefhebber is ze wel. Mariëlle Bastiaansen (38) proeft vandaag de wijnen die volgens Sterrenwijnen© vinoloog Ellen Dekkers passen bij haar sterrenbeeld Maagd.
De presentatrice die we kennen van Looking Good en tevens verantwoordelijk is voor de programmering van de regionale omroep Brabant 10 borrelt op haar werk heel wat af.

Zit er wat tussen dat je al kent?
Mariëlle laat haar oog over de flessen gaan: ‘Ik wil mezelf geen wijnkenner noemen, maar wel een liefhebber. Van de wijnen die voor mij zijn geselecteerd, ken ik er slechts een, de rosé van Villa Garrel. Ik ben wel kritisch als het op wijnen aankomt. Ik houd wel van de zware Chardonnays, een Pinot Gris of een Prosecco.’

Op welk moment drink je graag een wijntje?
‘Als ik heel hard heb gewerkt en veel stress heb gehad, maar dat alles is opgelost en afgesloten. Ik ben wel van het naborrelen. De hele dag hard werken en dan afspreken in een restaurant of café. Gelukkig zijn er in Breda veel cafés die goede wijnen schenken.’

En thuis op de bank een lekker glaasje?
‘Ik drink thuis nooit, ook omdat ik niet zoveel thuis ben. Maar als ik daar wel ben, drink ik alleen gezonde drankjes. In mijn vak heb ik vrij regelmatig te maken met borrels en feestjes Als ik thuis ben dan probeer ik dat een beetje te compenseren.’

Dat klopt dan wel met je horoscoop, waarin staat dat je houdt van zuiverheid en gezond wilt leven, maar toch een beetje een bourgondiër bent. ‘Ja ik herken mezelf meer in dat Bourgondische gedeelte. Ik houd heel erg van lekker eten en drinken en dus ook van lekker lang tafelen. Wat betreft het gezond willen leven, weet ik het niet zo zeker, misschien onbewust. Ik ben er nooit zo mee bezig, maar nu ik er over nadenk, eet ik nooit het zwaarste gerecht van de kaart. Ik ga meestal voor de salades of vis, maar meer omdat ik dat lekker vind en niet omdat het gezond is. Als bourgondiër moet ik af en toe de rem erop zetten, maar wijn blijf ik altijd drinken als ik aan de lijn ben.’

Hoe kies je een wijn uit?
‘Ik ben veel met uiterlijk bezig en moet ook eerlijk toegeven dat ik wijnen vaak op het uiterlijk kies. Hoe de fles, het etiket of de kleur eruit ziet. Ik kijk dus eerst naar de buitenkant, maar net zoals bij mensen, gaat het natuurlijk om wat er in zit.’

Kun je je de beste wijn herinneren die je ooit hebt gedronken?
‘Ja! Dat was een witte wijn. Een Pinot Grigio, als ik het mij goed herinner, bij een Italiaans restaurant in Breda. Ik kan heel erg blij worden van een goede wijn. Zo kan ik ook echt balen als een wijn niet lekker blijkt te zijn. Laatst op het strand bestelde ik een flesje wijn. Die bleek niet lekker te zijn. Ik drink het dan wel op, maar dan voel ik mij als een kind dat een snoepje krijgt, maar het dan niet lekker blijkt te vinden. Echt een teleurstelling.’