Interview in de SUSIE shopgids

 

Ze is spontaan, dol op tv, heeft bijna elke dag een bad hair day, maar klaagt niet. Het leven is mooi voor de 38-jarige tv-presentatrice. Geboren in Prinsenbeek stond ze als meisje voor de keuze: mode/kappersacademie of toneelschool. Nu heeft ze the best of both worlds.

Wanneer had je voor het eerst besef van mode?
“Toen ik 14 was, op zaterdagochtend de stal uitmestte op de boerderij van mijn ouders en daarna doorging naar de kapsalon in Breda waar ik een bijbaantje had. Daar zag ik voor het eerst hoe een uiterlijk kon veranderen. Of nee, eigenlijk was het nog eerder. Ik knipte als kind mijn poppen al.”

En toen dacht je ‘ooit, op een goede dag, ga ik mensen een make-over bezorgen’? “Niet direct, maar ik was wel altijd bezig met het uiterlijk. Blijkbaar krijgt iedereen een cadeautje in zijn leven en het mijne is dat ik heel vroeg zie waar de trends naartoe gaan. Ik ben een early adapter, zoals dat heet. Na de mavo ben ik naar de kappersopleiding gegaan, waar ik werk en opleiding tegelijk deed. Dat betekende dat ik best veel geld had, dat ik natuurlijk uitgaf aan kleding.”

Wat kocht je?
“Ik kocht me wezenloos bij Mac&Maggie. Bijna dagelijks was ik er te vinden. Hippieachtige dingen, de hoogste blokhakken van de buurt, broeken met de grootste wijd uitlopende pijpen, kettingen met de grootste stenen…”

Ben je nog steeds een verwoed shopper?
“Ja, maar niet meer met vriendinnen, wat ik toen wel deed. Ik shop nu heel gericht. Hoewel, als ik voor een jas ga kom ik toch meestal wel met meer spullen terug.”
Waar shop je? “In Breda bij Co&Co en Gin. In Amsterdam bij onder andere Mody Mary in de PC Hooftstraat en mijn schoenen koop ik bij Paul Warmer. Ook ga ik regelmatig naar Antwerpen. Mijn styliste Geryanne neemt trouwens ook vaak leuke dingen voor me mee.”

Geef je veel geld uit aan kleding?
“Mijn accountant zegt van wel. Maar ik moet ook wel, want je kunt niet met twee keer hetzelfde aan op tv verschijnen. Ik moet er toch vier keer per week leuk uitzien en dan heb ik het nog niet over de presentaties die ik geef buiten tv om.”
Hoeveel schat je?
“Voordat het tv-seizoen begon, heb ik voor zo’n 5000 euro gekocht, maar dat betekent wel dat ik dan voor 90 procent klaar ben.”

Je moet inmiddels een aardige verzameling kleding hebben dan. Hoe groot is je kast?
“Ik heb geen kast, maar een kamer. Ik kan namelijk niets weggooien. Bij mij moet alles bewaard worden. En als ik echt iets goeds heb gescoord, vind ik het kicken om mijn nieuwe aankoop midden in die kamer te hangen. In mijn eigen winkeltje. Dat is zo genieten.”

Veel miskopen?
“Nee, nauwelijks. En als ik denk dat ik een miskoop heb gedaan, draag ik het na een tijdje toch ineens. Soms moet kleding rijpen.”

Waar moet een goede stad voor jou aan voldoen?
“Aan leuke, oude straatjes met aparte winkeltjes en verrassende spullen. Een soort Jordaan zoals in Amsterdam.”

Ben je een designer adept?
“Niet echt. Ik koop soms wel eens iets van D&G en loop graag in jurken van bekende Nederlandse ontwerpers, maar mijn lievelingsmerken zijn meer Patrizia Pepe, Caroline Biss en Replay.”

Nog andere zwaktes waar je geld aan uitgeeft?
“Ja, stedentrips en lekker eten.”

Hoe ben je bij tv gekomen?
“Na de opleiding voor haarstylist en visagie in Amsterdam ben ik bij Wella gaan werken en toen moesten we een keer wat doen voor de regionale tv. Dat vond ik zo leuk dat ik meteen dacht: ‘Dit is mijn ding.’ Ik ben promobandjes gaan sturen en brieven naar tv en productiemaatschappijen en kreeg miljoenen afwijzingen. ‘Leuke brief en ja hoor, ik ging bij iedereen ‘in het bestand’. Door tv-werk backstage en de gezamenlijke kappersbond ben ik uiteindelijk voor Looking Good gevraagd. Dit is alweer mijn elfde seizoen.”

En is tv nog steeds je ding?
“O ja, ik ben zelfs mede-eigenaar van TV & Co, een regionale tv-zender in Brabant met twintig medewerkers. Want aan vrouwen bij de landelijke televisie zit een houdbaarheidsdatum en ik wil graag nog heel lang doorgaan.”

Nog tips voor mensen die een carrière bij tv nastreven?
“Doorgaan, doorgaan, doorgaan en niet opgeven. En je moet iets kunnen, een specialisme hebben. Op tv komen is op zich geen doel.”

Wat geeft de meeste voldoening?

“Dat mode alles te maken heeft met je innerlijk. Als ik het uiterlijk van vrouwen verander en ik zie ze stralen, gaat er innerlijk ook een knop om. Dan mogen ze er weer zijn van zichzelf met een rechte rug en hun borsten vooruit.”

Jij hebt je gespecialiseerd in haar en make-up. Zelf ooit een bad hairday?
“Hou op. Ik heb elke dag een bad hairday. Ik weet niet wat ik ’s nachts doe, maar het is elke ochtend een rommeltje, zeker nu ik ook extensions heb.”

Je bent 38. Kun je zelf nog alles aan?
“Ik vind een minirok bij mezelf niet zo mooi en lage broeken en blote buiken hoef ik ook niet. Maar er zijn geen wetten voor wat je draagt als je ouder wordt. Jezelf durven spiegelen is het belangrijkst.”

Tips van Mariëlle
Schoenen: “Paul Warmer, Sacha, Shoebaloe en Dr. Adams.”
Jassen: “Ik zweer bij het merk Daite. Prachtige jassen!”
Sieraden: “De sieradenlijn van Boudha vind ik mooi.”
Winkelstraten: “In Breda zitten veel verrassende winkeltjes op de Nieuw Ginnikenweg en de Wilhelminasingel.
En in Amsterdam vind ik de PC Hooftstraat leuk, maar ook de Jordaan.”