Interview met Marielle

Het geluk van Marielle Bastiaansen

Als klein meisje stond ze in Prinsenbeek de stallen van de boerderij van haar ouders uit te mesten. Een groter contrast met wat de Bredase Marielle Bastiaansen nu doet bestaat bijna niet. Vorig jaar werd ze gekozen tot Societyvrouw van het jaar, ze is programmadirecteur van de regionale zender Brabant 10 (voorheen TV&Co), presentatrice van Looking Good en ze is al meer dan zestien jaar ontzettend gelukkig met haar Willem. Marielle lijkt voor het geluk geboren.

Hoe verandert een boerenmeisje in een societylady?
‘Ik was al heel vroeg bezig met het opmaken en haren doen van mijn poppen. Mijn ouders zagen toen al in geen van hun dochters een opvolgster voor de boerderij dus werd het boerenleven niet opgedrongen. Het was meer een fashionboerderij. Ik wist al vrij snel dat ik iets met mode en uiterlijk wilde gaan doen en ben op mijn vijftiende gaan werken en leren voor haarstylist. Ik ging meedoen aan wedstrijden en dat vond ik ontzettend leuk. Ik wilde meer. Daarna heb ik al mijn diploma’s gehaald voor onder andere stylist en van het een kwam het ander. Misschien komt het ook doordat ik nooit beren op de weg zie als ik een idee heb. Ik zoek altijd een nieuwe uitdaging.
Toen ik de tv-zender begon zeiden heel veel mensen dat het niet ging lukken. Ik dacht alleen maar: waarom niet?’

Je werkt als haarstylist, visagist, presentatrice, programmadirecteur en je zet je ook nog eens in voor goede doelen. Heb je ooit wel eens een werkweek van 40 uur? 
‘Nee, dat zit niet echt in de planning. Maar gelukkig werk ik veel met seizoenswerk. In sommige maanden zijn er geen modeshows en in weer andere maanden ligt het tv-werk even plat. Anders zou ik het ook echt niet kunnen combineren en volhouden. En op zijn tijd even ontspannen. Lekker met vrienden eten en kletsen. Ik ben geen bankhanger, dus om te ontspannen zie je mij niet snel voor de buis. Ik ga liever iets doen.’

Een workaholic dus?

‘Ik ben inderdaad wel echt werkverslaafd. Ik heb een vak wat nooit klaar is. Altijd zijn er wel nieuwe trends op het gebied van mode, het gaat altijd door. Laatst was ik een weekend met vriendinnen naar Athene en dan ben ik toch weer bezig met te kijken wat er in de winkels hangt, wat de trends daar zijn en ook welke programma’s er op tv zijn. Ik ben voor Brabant 10 een soort creatief brein dus heel vaak als ik een idee heb, ben ik in mijn hoofd bezig een format voor een programma te bedenken.’

Ongeveer zestien jaar geleden leerde Marielle haar Willem kennen. Op hun tweede date nam hij haar romantisch mee op zijn motor. Die avond eindigde in een drama…
‘We kregen een zwaar ongeluk. Drie maanden lang heb ik in bed gelegen. Willem kwam iedere avond langs. Ik denk wel eens dat mijn leven heel anders had kunnen lopen als we dat ongeluk niet hadden gehad. Misschien waren we dan helemaal niet meer bij elkaar geweest, was de liefde al snel overgegaan. Willem stimuleert mij in alles wat ik doe. Hij begrijpt me en verlangt niet van me dat ik de was doe en het eten klaarmaak. Alleen zit ik nu dus nog steeds te wachten op een huwelijksaanzoek, haha. Ik wil heel graag trouwen. Hoe meer er over wordt geschreven, hoe langer hij wacht.’

Ben je veranderd door het ongeluk?
‘Ik maak me niet heel snel druk. Ik weet uit eigen ervaring dat het leven zo voorbij kan zijn.’

Waar hecht je waarde aan in het leven?
‘Aan gezondheid en positivisme. Dat komt ook door mijn werk voor goede doelen. Laatst was ik bij een jong meisje wiens geest helemaal oké was, maar niet kon communiceren. Met heel veel moeite tikte ze op haar computer in dat ‘ze niet gek is’. Dat vond ik erg heftig. Ik probeer me dan te verplaatsen in zo’n meisje. Daar heb ik heel lang over nagedacht. Ik ga in april voor Roos Prommenschenckel (Mis(s) 2006 met een zichtbare handicap) een show lopen. Zij heeft onder andere rolstoelen, krukken en nekkappen gepimpt. Door een zeldzame aandoening in haar nek, kan ze bijna alleen maar liggen. Dat is zó moeilijk te begrijpen. Zij is ook erg positief en daardoor kun je volgens mij heel veel bereiken.’

Ben je gelukkig?
‘Heel erg zelfs. Je beslist op een dag om kapster te worden en dan durf je nooit te dromen dat je zo succesvol wordt. Zeven jaar geleden ben ik door mijn passie voor televisie de zender TV&Co begonnen en nu zit er meer dan zestig man personeel. Dat is ongelooflijk. Het is ook uniek in deze tijd dat ik nog steeds samen met Willem ben, mijn ouders leven allebei nog en ik heb heel goed contact met mijn lieve zussen.’ Hoe zou jij jezelf willen omschrijven? ‘Ik ben een nuchter persoon, ik blijf toch die boerendochter uit Prinsenbeek. Positief, eigenwijs, ik ben een bourgondiër en een echt avondmens.’

Een bourgondiër? In deze tijden van Sonja Bakker en honderden andere dieetgoeroes…
‘Soms heb ik echt moeite met mate. Ik heb tijden dat ik heel goed op mijn lijn let, maar ook tijden dat ik echt veel eet. Daarbij spring ik ook geen gat in de lucht als ik weer ‘mag’ sporten.’ Nog andere zwaktes? ‘Roken, ik denk dat als er in de horeca niet meer mag worden gerookt ik een serieuze poging ga wagen. En ik ben te snel tevreden, vind iets al snel goed. Terwijl ik wel perfectionistisch ben met als het gevolg dat het dan achteraf over moet. Het is zoiets als een raam schilderen zonder het eerst af te plakken, maar dan achteraf ga ik het nog wel drie keer overdoen omdat het niet mooi is.’ ‘Ik had dit succes nooit durven dromen’

Een laatste gewetensvraag: komt schoonheid van binnenuit?
‘Jazeker! Aan de buitenkant kun je veel veranderen door make-up, kleding en operaties. Maar als je niet blij bent met jezelf, straal je dat ook uit. Het is wel bijzonder om te zien dat mensen helemaal veranderen door een metamorfose zoals in Looking Good. ’s Ochtend lopen ze bij wijze van spreken erbij als een dood vogeltje, en na hun metamorfose stralen ze als nooit van tevoren. Het gelukkig zijn komt dan van binnenuit.’ Heb je misschien 1 goede tip voor de lezers van Estilo? ‘Jazeker, accentueer de delen van je lichaam die je mooi vindt en wees er blij mee. Als ik vraag aan mensen wat ze mooi vinden aan zichzelf beginnen ze vaak eerst de negatieve dingen op te noemen. Als je vindt dat je geen mooie benen hebt, draag dan geen minirokje, en heb je mooie borsten? Leg daar dan het accent op.’

T e k s t: ma r lo e s wierckx