Haarfeiten

We zijn er iedere dag mee bezig … ons eigen haar ! Maar eigenlijk weten we er niet zo veel over, ja we weten of het goed zit en het weer gekleurd of geknipt moet worden, vandaar deze keer een aantal Haarfeiten.

Waarom om de 6 a 8 weken naar de kapper…? Het haar groeit gedurende de groeifase ongeveer 1mm in drie dagen. Dat is jaarlijks gezien ongeveer 12-15 cm. Dit is gemiddeld, dus bij de een groeit het iets harder en bij de ander. Soms zit je borstel vol met haren ….. ! Dat kan de ene periode iets meer zijn dan de andere, maar dagelijks verliest men ongeveer 50-100 haren. Een haar groeit circa drie tot zes jaar, heeft dan een rust periode en valt daarna twee tot vier maanden later uit, terwijl gelijktijdig een nieuwe haar in de wortel ontwikkeld. Het is zo dat mannen die zich nooit laten knippen de haarlengte van 40-50 cm kunnen bereiken. Vrouwen kunnen zelfs een lengte tot 70-80 cm bereiken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen kijk maar in het guiness book of record ! Je had het misschien al in de gaten, maar het is inderdaad zo dat je haar sneller groeit in de zomer, maar ook tijdens het slapen en in de leeftijdscategorie 16 tot en met 24 jaar. Het lijkt of dat brunettes meer en dikker haar hebben, toch zijn onderstaande getallen feiten ! Blondine hebben Ca.140.000 haren, de Brunette Ca.100.000 en de Roodharig maar Ca.85.000. Je haar is heel erg elastisch, een gezonde haar kan 20 tot 30 procent oprekken voordat hij breekt. Tja en als hij dan inderdaad breekt, dan is het dus voorbij !

Ook is menselijke haar is heel sterk, zelfs sterker dan een koperdraadje van dezelfde dikte.

De samengestelde sterkte van een hoofd menselijke haren kan het gewichtequivalent dragen van 99 mensen. Ongelofelijk hé ! Tja, nu sta je toch ineens anders je haar te borstelen voor de spiegel !!