Haar en vocht in en na de zomer!

Tijdens de vakantieverhalen hoor ik soms “en mijn haar zat op vakantie toch lekker joh !” met gelijk de vraag erachteraan : hoe komt dat eigenlijk ? Tja, dat heeft met luchtvochtigheid te maken.
Haar is hygroscopisch, oftewel in staat om vocht op te nemen. En haar krijgt meer glans en veerkracht als het vochtgehalte op peil is. Maar soms hoor ik ook wel eens “mijn haar zat helemaal niet lekker op vakantie”. Tja dat heeft ook met luchtvochtigheid te maken, want haar kan ook vocht verliezen. Normaal natuur haar heeft 15-20% vocht. Als het minder is, dan heeft dit negatieve gevolgen voor je kapsel. Het is droger en doffer.

Een paar styling tips voor droog haar: Als eerste : styling van het haar begint al bij het wassen, gebruik je nml een te verzwarende shampoo of conditioner, dan heb je extra veel werk om je haar in model te krijgen en te houden, maar gebruik je shampoo met te weinig verzorging dan kan het dof en droog zijn en dus moeilijk om het gezond en glanzend te stylen. Laat je dus goed door je kapper adviseren welke shampoo en/of conditioner voor jou het beste zijn. Nat haar is gevoeliger en poreuzer dan droog haar, zorg dus altijd dat je voorzichtig omgaat met nat haar.

Niet hard afdrogen of borstelen. Droog haar kan door kammen en borstelen een negatieve elektrische lading krijgen en dus statisch worden. Gebruik je een kam of borstel met een positieve elektrische lading, dan ontlaadt de elektrische lading zich. Beter kun je dan een kam of borstel kiezen die uit hetzelfde materiaal bestaat als het haar, bijv. een harenborstel of een hoornen kam. Je kan droog haar extra verzorging en bescherming geven door hydraterende stylingproducten te gebruiken. Dit zijn stylingproducten die het haar verstevigen, verzorgen en beschermen (tegen bijvoorbeeld de hitte van de föhn of steiltang). Ook al ga je een dagje winkelen of naar bijvoorbeeld een pretpark, dan ook kunnen ultraviolette straling je haar uitdrogen. Gebruik ook op deze dagen een stylingproducten met een UV filter om het haar te beschermen. Om het haar optimaal te beschermen verdeel je een verzorgend en beschermend stylingproduct al in nat haar, je kunt het dan nml goed verdelen. Wacht tot het handdoek droog is en breng het in model. Je hoeft minder lang te föhnen (scheelt lamme armen) en je spaart het haar. Wacht niet tot het helemaal droog is, want het is heel moeilijk om eenmaal opgedroogd haar van vorm te veranderen. Het mooiste is om droog haar te polijsten. Dit kan door met een borstel met de haarschubben mee te föhnen. Zorg dat je de föhn, steiltang of krultang niet te heet gebruikt, want dan kan je het haar beschadigen. Zorg er wel voor dat het haar in de juiste vorm afkoelt, want dan blijft het beter en langer in model. Krullend haar kan er erg droog uitzien na het föhnen, gebruik altijd een stylingproduct met verzorging in combinatie met een diffuser. Deze verspreidt de warmte geleidelijk zonder het haar uit elkaar te blazen wat een droog eindresultaat geeft. Zijn de punten nog een beetje droog, gebruik dan een silk of een serum. Dit geeft een mooie glans aan de haren, zonder dat het vet wordt.

Dit zijn een paar tips, ik kan nog uren door schrijven, maar er komen zeker dit jaar nog veel mijn stylingtips in mijn column.

Voor nu veel succes !