Column FNV MOOI Lijfstijl 3 Hairfashion

Marielle schrijft voor elk magazine van FNV MOOI een artikel over de belangrijkste ontwikkelingen in het vak en wat ze meemaakt in de dagelijkse praktijk.

Hairfashion Award 2008

Twee jaar geleden was ik bij de finale van de Hairfashion Award en toen al erg onder de indruk van deze wedstrijd en van het talent van de jonge deelnemers uit ons vak.
Dit jaar is het helemaal leuk, want ik mocht ook de halve finale en de voorrondes presenteren!

De voorrondes zijn afzonderlijk op de scholen geweest. Elke vestiging van een school mocht 1 deelnemer inschrijven voor de individuele wedstrijden en elke school mocht 1 team inschrijven voor de teamwedstrijd.
De winnaars van deze voorrondes streden op maandag 21 april 2008 vanaf 14.30 uur in Ahoy Rotterdam tijdens de beurs Hairstyle om een plaats in de finale.

De wedstrijden worden georganiseerd voor leerlingen tot en met 23 jaar, afkomstig van BBL en BOL opleidingen en zijn een initiatief van Het Brancheplatform Kappers.
Hierin is ook FNV MOOI vertegenwoordigd.

De halve finale en de finale zelf werden door een publieksjury beoordeeld, deze jury wisselde per locatie, maar er was ook een vaste vakjury. Deze bestond uit Berni Ottjes (de juryvoorzitter), Harma Renting en Boris van de Reijt.
Alle drie ervaren kappers met de nodige prijzen op zak.

Er zijn drie categorieën waarin gestreden wordt: individueel mannenmetamorfose, individueel vrouwenmetamorfose en 2GETHER (wedstrijd voor teams).

Het was echt fantastisch om te zien hoeveel creativiteit er onder de leerlingen was en hoe hard ze er voor knokten. De deelnemers begonnen om 10.00 uur al. Eerst zijn de modellen op de foto gezet om later ‘s avonds goed te kunnen zien hoe groot de metamorfose was. Daarna zijn de deelnemers hun modellen gaan knippen/snijden en verven.

Die onderdelen zijn ook al beoordeeld door de vakjury. De deelnemers aan de individuele wedstrijd zijn over hun aanpak ook nog geïnterviewd door de vakjury.
Op het podium in het theater werden de kapsels gefinished, waarbij ik ze nog wat vragen mocht stellen. De teams gaven een show van maximaal 10 minuten die ze helemaal zelf hadden bedacht, dus ook de muziek, het licht, de choreografie, kleding, etc.
De teams bestonden uit maximaal 4 deelnemers die maximaal 8 modellen hadden geknipt en geverfd.

Uiteindelijk was de finale op de vakbeurs Hairstyle (Ahoy), dus super spannend voor de deelnemers om in eens in Ahoy op een groot podium te staan, maar het ging fantastisch.

De uiteindelijke winnaar van het herenvak is geworden: Nienke Broos. Van het damesvak: Dominic Vleer en de 2GETHER award ging naar ROC Midden Nederland.

Gefeliciteerd en Nienke en Dominic wens ik bij deze heel veel succes tijdens de Europese kampioenschappen in september!